Hétvégén zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja el vezetékein keresztül üzemanyaggal. A Colonial Pipeline csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

Tehát hatalmas kiesésről van szó, a hálózat újraindítása pedig csak most indult meg. 

Ebben a helyzetben az emberek reakciója nem a takarékoskodás, a meglévő készletek beosztása volt, hanem a pánikvásárlás, ami még tovább rontott a helyzeten. Szerdára négy államban a kutak nagy része kénytelen volt bezárni, Észak-Karolina kútjainak 68 százaléka esett ki. Georgia államban 49 százalék Virginiában és Dél-Karolinában pedig 45 százalék volt ez az érték.

Zacskóba és vödörbe tankolnak Amerikában a pánikoló autósok 1

Így az autósok ellepték a kutakat, és mindenki abba tankolt, amit csak el tudott hozni otthonról. Festékesvödrök, műanyag hordók, tárolók, kannák, sőt műanyag zacskók teltek meg üzemanyaggal. Akinek akadt egy köbméteres tartálya, az azt töltötte tele, és megjelentek a spekulánsok is. A piaci ár 3-4 szereséért árulták a benzint kannából.

Zacskóba és vödörbe tankolnak Amerikában a pánikoló autósok 2Zacskóba és vödörbe tankolnak Amerikában a pánikoló autósok 3Zacskóba és vödörbe tankolnak Amerikában a pánikoló autósok 4Zacskóba és vödörbe tankolnak Amerikában a pánikoló autósok 5

A kialakuló sorokban pedig pattanásig feszült a helyzet, volt olyan benzinkút, ahol összeverekedtek a türelmetlen autósok.

Az árak emelkednek, a sorok egyre csak nőnek, de a szakértők nyugalomra intik az autósokat, szerintük nincs ok a felhalmozásra, mert rövid időn, pár napon belül visszaáll a bőséges kínálat.