Közös gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Magyar Közút, a Magyar Vöröskereszt, a Volánbusz Zrt., és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport az M25-ös gyorsforgalmi úton május 11-én, kedd délelőtt.

Mint a katasztrófavédelem beszámolt róla, a kitalált történet szerint egy elektromos autó a szabályokat megszegve, rossz sávban hajtott fel az M25-ös gyorsforgalmi út Eger felől kivezető sávjába, majd a forgalommal szemben hajtott tovább, amíg össze nem ütközött egy szabályosan közlekedő teherautóval. A teherautó veszélyes anyagot szállított, a mögötte közlekedő autóbusznak ugyan sikerült kikerülnie, de a szalagkorlátot átszakítva az út menti árokba hajtott és oldalára borult. Az utasok közül többen megsérültek, az autóbuszból tíz ember nem tudott kiszállni.

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 1
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 2

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 13
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 14
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 15
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 16
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 17
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 18
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 19
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 20
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 21
Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 22
Fotó megosztása:

A résztvevők a nemrég átadott útszakaszon gyakorolhatták a balesetet szenvedett járművek megközelítését, a veszélyes anyag jelenlétében történő mentést, az autóút felszabadítását és munkafolyamatok összehangolását.

A beszámolóból kiderült, hogy a modellezett baleset helyszínére elsőként kiérkező egri tűzoltók a veszélyes anyagot szállító teherautónál gáztömör védőruhában kezdték a beavatkozást. A teherautó mellett felállítottak egy katasztrófavédelmi mobil labort, amely azt mérte, hogy a vegyszer a levegőbe kerülve veszélyeztette-e a környezetet, miközben annak felitatásáról is gondoskodtak.

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 23Más hivatásos tűzoltók a buszba szorult sérültek kimentésén dolgoztak, akik között a feltételezés szerint súlyos sérültek és gerincsérültek is voltak. Áramtalanították a járműveket, majd megbontották a busz hátsó részét, majd hordágyon emelték ki őket. Emelőpárnával megemelték a buszt, így ki tudták menteni az alá szorult sérültet is. A mentőszolgálat szakemberei ellátták a sérüléseket, majd kórházba szállították őket.

A teherautó egyik utasa a feltételezés szerint elhagyta a helyszínt, de végül ő is rosszul lett, és egy nehezen megközelíthető helyen eszméletét vesztette. Őt a speciális mentők tagjai mentették meg, akik kötéllel biztosították a mentést.

Durva baleset villanyautóval, teherautóval, az M25-ön, elméletben 24

A gyakorlat az értékeléssel és a tapasztalatok megosztásával záródott.

További képek a gyakorlatról a Kataszrófavédelem honlapján