A XVI. században az extravagáns Oribe kerámia váltotta a korábbi, visszafogott, szabályoz Raku edényeket. Az Oribét nem korongozták, hanem kézzel formálták, jellemző volt az alkotásokra a szabálytalan formavilág – a mesterek akár a használati érték rovására is az aszimmetriára törekedtek – és a harsány mázak bőséges alkalmazása.

A Rolls-Royce Phantom Oribe fedélzetén nem találunk csálé vonalakat, különleges mélyzöld fényezését viszont az Oribe korszak ihlette, ahogy a sötét tónussal elegáns kontrasztot alkotó krémfehér szegély is a kerámia világából származik.

Csálé kancsók ihlették ezt a 180 milliós autót 2

A megrendelővel közösen megálmodott színpáros értelemszerűen egyetlen más autón sem fog megjelenni – adtak viszont a festékekből bőven az ügyfélnek, Yusaku Maezawa műgyűjtőnek és autóimádónak. Szüksége volt rá, mert ugyanilyenre szerette volna lefestetni szintén most vásárolt magánrepülőgépét – így akármivel, akármerre utazik, ugyanaz a hangulat veheti körbe.

Csálé kancsók ihlették ezt a 180 milliós autót 3

Az autót a francia Hermès luxusmárkával együttműködésben valósították meg; erre utal a cég emblémája, amely a kesztyűtartó fedelét, az ajtókat, a könyöklőket és a padlókonzolt díszíti. Az utastérben a Hermès Enea-zöld árnyalatát kombinálták kagylófehér betétekkel – a hatás nagyon hasonló, de mégsem pontosan ugyanaz, mint a karosszériánál.

Csálé kancsók ihlették ezt a 180 milliós autót 4

A műszerfalat galériaként álmodták meg: a múlt század derekának neves francia művészétől, Pierre Pérontól ihletet merítve alkották újra a Hermès ismert ló motívumát, amelyet kézzel festettek fel a diófa műszerfalpanelre, majd az egészet üveg mögé zárták, mintha festmény volna.

Csálé kancsók ihlették ezt a 180 milliós autót 5

Nézd meg videón, hogy dolgoztak a Rolls-Royce kézművesei a japán-francia koprodukciós Phantomon. Kattints az alábbi képre.

a videó a hirdetés után indul

*A címben szereplő összeg a nyújtott tengelytávú Rolls-Royce Phantom alapárának forintosításából származik. A cikkünkben bemutatott autó ennél nyilvánvalóan lényegesen többe került, de a pontos vételár nem ismert.