Csütörtökön még arról szóltak a hírek, hogy a hétvégeken ismét lezárják az autósok elől Budapesten a rakpart egy részét és a Lánchidat, az operatív törzs a járvány elleni védekezés szempontjából korainak tartotta a gyalogosoknak szóló, tömeges szabadtéri programokat, ezért a Főpolgármesteri Hivatal is elállt azoktól.

“Az Országos Operatív Törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-i hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása.

 

A főváros, figyelemmel az elmúlt hetek tapasztalataira – amikor a fővárosi köztereken és közparkokban a járványügyi védekezés szempontjából is kritikus mennyiségű ember töltötte szabadidejét -, növelni kívánta az igénybe vehető közterületek számát azzal, hogy megnyitja a gyalogos és a kerékpáros forgalom előtt a pesti alsó rakpartot, és a március 17-én kezdődő felújítás előtt utoljára, a Lánchidat. A nyitásról szóló döntés szándéka és célja szerint a járványügyi védekezés szempontjait is figyelembe vette.

 

A járványügyi védekezést azonban az Országos Operatív Törzs irányítja, úgy tartjuk helyesnek, ha az operatív törzstől érkező felhívásoknak minden érintett eleget tesz.
Ennek jegyében, Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésének megfelelően, a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása a gyalogosok és a kerékpárosok számára elmarad, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet.

 

A rakpart és a Lánchíd megnyitásához illeszkedő, a járvány elleni védekezés szempontjainak is megfelelő programelemeket a Fővárosi Önkormányzat részben online formában, részben későbbi időpontban valósítja meg.”