FRISSÍTÉS 2: A Magyar Közlönyben megjelent szabályok egyértelműek: “6. § (1)/7. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás.”

FRISSÍTÉS: A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének közleménye is megerősítette a Vezess információit. “Szervizeink rendes nyitva tartással működhetnek tovább, valamit kizárólag a jogi személyek felé az értékesítés és az átadás is folytatódhat” – áll a közleményben.

Korábban:

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt március 8-án újabb korlátozások lépnek hatályba Magyarországon. Noha a bejelentés során elég homályosan fogalmaztak az érintett szektorokról, a Vezess úgy tudja, hogy

az autószervizekre nem vonatkoznak majd a korlátozások, vagyis továbbra is nyitva maradhatnak.

Az autókereskedések is nyitva maradhatnak, de értékesítési tevékenységet magánszemélyek részére nem végezhetnek, csak jogi személyeket szolgálhatnak ki.

Az újabb korlátozások bejelentése után az autós érdekvédelmi szervezetek megkeresték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a közlekedés biztonságának fenntartása érdekében a gépjárműszervizek nyitva tartása ne változzon. Kérvényezték a márkakereskedések nyitva tartását is március 8-tól.

A döntés érthető: elég, ha csak a mentők, rendőrség, katasztrófavédelem autóira gondolunk, de az élelmiszerüzletek, patikák ellátásához is szükség van működő járműparkra. Emellett persze hasonlóan fontos a munkába járáshoz használt céges és magánkézben lévő járművek karbantartása is.

A rendelkezések egyelőre nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.