Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550-600 milliárd forintos összeget – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Több eszközcsoportban is jelentősen csökkent a kihelyezés, a nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek-berendezések voltak a járvány legnagyobb vesztesei, ugyanakkor a furgonok és az agrárgépek a kivételek közé tartoztak.

A járvány a hazai autólízing-piacot is megrázta 1

Az autófinanszírozásban 10 százalékos csökkenés történt, az új kihelyezések összege 245 milliárd forintra rúgott, szemben az egy évvel korábbi több mint 275 milliárd forinttal. Különösen az új autók finanszírozása csökkent, értékben 14, darabszámban pedig 23 százalékkal. Ennek oka az újautó-piac szűkülése és a magánszemélyek használt autók felé való fordulása volt. A használt autók finanszírozása jól teljesített, értékben elérte a 2019-es szintet.

A hagyományosan „válságállóbb” flottafinanszírozás most is kiegyensúlyozottabban, az előző év 94 százalékán végzett. A nagyhaszongépjármű-finanszírozás volt az egyik legnagyobb vesztese a múlt évnek, részben a szállítmányozási szektorban látott drasztikus csökkenés eredményeként. Ebben a szegmensben a finanszírozott összeg 36 százalékkal esett vissza, így alig több mint 106 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére voltak jól teljesítő kivételek is a piacon. A kishaszonjárműveknél 5 százalékkal, közel 60 milliárd forintra nőttek a kihelyezések. Az agrárgép-finanszírozás is növekedésben volt: a 110 milliárd forintos finanszírozott összeg 7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.