Tavaly november 11-én lépett életbe az este 8 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben meghozott, szigorú intézkedések részeként. A legtöbben betartják a rendelkezést, ám az autófeltörési kedvet kicsit sem csökkentette, épp ellenkezőleg – derült ki a Napi.hu cikkéből.

A rendőrségi statisztikák, valamint az Autóőrszem nevű applikáción megfigyelt aktivitás alapján az autófeltörők kihasználják azt a helyzeti előnyt, hogy az eddiginél is kevesebben járják éjszaka az utcákat.

Budapesten 2019. december 20. és 2020. december 20. között 1 369 autófeltörés történt, ebből 330, vagyis közel a negyede 2020. október 20. és december 20. között. 

Ez 8%-os, időarányosan az indokoltnál magasabb emelkedést jelent, még úgy is, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével aktívabbak a tolvajok. 

A rendőrségi statisztikából az is kiderül, hogy például a miskolci járásban 28 autófeltörés volt a december 20-ával végződő 12 hónapban, ebből pedig 11 történt az utolsó 60 napban. Időarányosan több autófeltörés történt Veszprémben, Érden, Győrben és Szegeden is, bár itt alig pár tucat ilyen esetet regisztráltak.

Vannak azonban kivételek is: Eger esetében például a 20 feltörésből mindössze 1 esett az utolsó két hónapra. A kecskeméti járásban – ahol országos összevetésben aránylag sok – 66 autófeltörés történt, az utolsó két hónap adata 11, vagyis hatoda az évesnek.

Ezért is rémálom az autósoknak a kijárási tilalom 1

Mit tehetünk az autófeltörések ellen?

Nehéz kiszámítani, egy-egy autó esetében mire figyelnek fel a bűnözők, a rendőrség értékeink védelmében általában a következőket javasolja:

  • Mindig zárjuk be az autónkat, még akkor is ha csak rövid időre távolodunk el a járműtől! Ez zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.
  • Mindig ellenőrizzük az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.
  • Használjunk gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezzük is élesített állapotba azt.
  • A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú, vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Ezért a parkolóhely megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg zárható garázsban vagy őrzött parkolóhelyen parkoljunk. Ha pedig csak közterületen van lehetőségünk megállni, válasszunk megvilágított, nagyobb forgalmú területet, vagy olyat, ahol van térfigyelő kamera.
  • Ne hagyjunk értéket gépkocsijában, hiszen az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Még üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit – ellenben a gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.
  • Személyes iratainkat és a jármű okmányait soha ne tartsuk a kocsiban, mivel ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.
  • Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudtuk bepakolni, ne hagyjuk őrizetlenül a járművet!