A Cupra első saját modelljeként mutatkozott be a Formentor a 2020-as Genfi Autószalonon, és egy év sem kellett hozzá, hogy már tuningolt változat is készüljön belőle, így egy újabb típussal bővítette palettáját a VW-konszern modelljeire tuningolására szakosodott ABT Sportsline.

Az új motorvezérléssel szignifikáns eredményeket ért el a német vállalat, ugyanis az összteljesítmény plusz 59 lóerővel 365 lóerőre, a maximális nyomaték pedig 50 Nm-rel 450 Nm-re nőtt. Emellett az ABT kipufogórendszere a Formentorral is kompatibilis, ami sokkal jobban szól a 102 mm-es csöveken keresztül. 

Az ABT mérései szerint a változtatások a gyorsulási adatokon is éreztetik hatásukat, a 0-100-as sprintet az eddigi 4,9 helyett 4,6 másodperc alatt teljesíti, a végsebességet viszont továbbra is 250 kilométer/órában korlátozzák. 

Felturbózták a Cupra SUV-ját 2

Többféle felniből is válogathatunk, a képeken például a 20”-os Sport GR gyémántcsiszolt felületű kerekek láthatóak, de kaphatóak matt fekete színeben is. Alternatívaként pedig a szintén 20”-os FR, valamint a 19”-os DR, illetve ER-C felnik állnak rendelkezésre.

Több, a Formentorhoz kapható alkatrészt egyelőre nem tartalmaz az ABT katalógusa, de elképzelhető, hogy ez még a későbbiek során bővülni fog néhány külső és belső újítással.

A tisztán benzines változathoz nemrégiben a Vezessnek is volt szerencséje – a Formentorról készült teszt itt olvasható el: