A tömegközlekedők közel harmada fél éven belül beszerezne egy autót, aminek elsődleges oka a koronavírus-fertőzéstől való félelem – derült ki az EY 3300 ember bevonásával készült nemzetközi felméréséből. Közülük is a jelenleg 24 és 39 év közöttiek a legelszántabbak, akik az első autójukat vásárlók mintegy felét teszik ki. Eközben a tulajdonosok ötöde gondolkodik azon, hogy még egyet vesz a már meglévő autója mellé.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az alternatív mobilitási eszközök, az elektromos rollerek vagy az autómegosztás. Ez a trend most megfordul. A pandémia hatására egy új piac alakul ki a fizetőképes korosztály körében, amire a gyártóknak és a kereskedőknek is minél hamarabb reagálniuk kell – magyarázta az EY az eredményeket.

A válaszadók háromnegyede (78%) a járvány végét követően is gyakrabban vezetne. A kutatás szerint hatalmas mértékben, közel 70 százalékkal csökkenhet azok száma, akik tömegközlekedéssel mennek majd munkába, és hasonló arányban lehetnek kevesebben azok is, akik szórakozni, kikapcsolódni indulnának közösségi eszközökkel.

Az autóval nem rendelkező, de autóvásárlást tervező emberek több mint kétharmada benzines vagy dízel járművet választana, mindössze negyedük (23%) venne hibridet és csak 6 százalék döntene a tisztán elektromos hajtás mellett.