Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb Toyotája lett a GR Yaris, mely inkább való a versenypályákra, illetve a raliszakaszokra, mintsem a belvárosi forgalomba. Nem is csoda, hogy a japán márka ebből a modellből tervezte megépíteni legújabb WRC-raliautóját, csak végül marad a jelenlegi, mert annyira versenyképes.

A GR Yaris pályája azonban nem indul zökkenőmentesen Ausztráliában: nem az autóval volt gond, hanem a tévébe szánt fél perces reklámfilmmel. Hogy mi, azt egészen pontosan mi sem tudjuk megmondani, csak tippünk van. De előbb következzen a kérdéses reklám:

a videó a hirdetés után indul

Na, még mindig semmi? Nos, az ausztrál hirdetéseket ellenőrző szervezet szerint a kisfilmben látott jelenetek „nagyon veszélyesek”, és „arra ösztönzik az embereket, hogy gyorsan hajtsanak.”

A szabályalkotóknak valószínűleg az nem tetszett, amikor a GR Yaris úgy fordult ki a pajtából, hogy első kerekeivel felverte a talajt, de kifogásuk lehetett a kerítés mellett látszólag tempósabban haladó autóról készült képekkel kapcsolatban is. Tény, hogy aki akar, az hajthat gyorsan, dinamikusan a kisautóval: 1,6 literes motorja 261 lóerős, maximális forgatónyomatéka 360 Nm. 5,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, de 230-cal is képes száguldani. Ám nem ezt teszi igazán különlegessé, hanem az aktív négykerék-hajtása.