Azon túl, hogy senkinek sem szabadna a mobiltelefonját nyomkodnia vezetés közben, hogy figyelni és betartani kellene a KRESZ minden szabályát, a zenét hallgató bringásoknak éppúgy, mint az autósoknak, mindenkinek figyelembe kellene vennie az egészségügyi kockázatait is. Nyáron több az olyan problémákból adódó baleset, mint az allergia, de egész évben kockázati tényezőt jelent a magas vérnyomás, a stressz, szorongás, a kialvatlanság vagy a cukorbetegség.

Figyeljünk oda a tünetekre!

Napjainkban sajnos számos olyan civilizációs betegség van, amely befolyásolja a mindennapjainkat, a mentális állapotunkat, a koncentrációt, a reakcióidőt. Ezeknek a tüneteit időben észlelve és komolyan véve elkerülhető lenne számos probléma, köztük balesetek, vagy a személyes állapotunk romlása.

A szűrővizsgálatok mindenki számára elérhetőek, és évente el is kellene mennie mindenkinek egy általános kivizsgálásra, pláne most, mikor nehezített időket élünk.

A magas vérnyomásos betegek jobban ki vannak téve a stroke és a szívinfarktus kockázatának, de szimplán a kiugró vérnyomás is okozhat olyan rosszullétet, aminek hatására elveszítjük az uralmat a jármű felett (szédülés, fejfájás, görcsök, eszméletvesztés).

Aki allergiás, az az érzékszerveivel van elfoglalva, folyik az orra, alig lát a könnytől, tüsszög. Egyetlen tüsszentés elég, hogy másodpercekre lehunyjuk a szemünket, és kész is a koccanás.

Az ingadozó vércukor szintén kellemetlen tünetekkel jár, akár ájuláshoz is vezethet, ezért aki ilyen jellegű problémával küzd, ne felejtse el ellenőrizni utazás előtt a vércukrát, mindig legyen nála pár falat élelem és a szükséges inzulin vagy gyógyszer.

Ezek a tünetek nehezíthetik az autóvezetők koncentrációját (x) 1

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Csak kipihenten, és a tüneteink kezelése mellett szabad volán mögé ülni, a telefonozást pedig felejtsük el! Vegyük igénybe a kihangosítót, a headsetet, hiszen sokak élete múlhat a mi döntéseinken. Ha stresszesek vagyunk, a pánikbetegség tüneteit észleljük magunkon, ingadozik a vérnyomásunk vagy a vércukrunk, vegyük igénybe a szűréseket!