A 2,5 mikronnál kisebb, levegőben szálló és terjedő szilárd részecskéket nem látjuk, mégis komolyan félnünk kell tőlük: ez a finompor ugyanis lerakódik a tüdőben és a légcsövekben; tudományos számítások szerint már 2015-ben világszerte mintegy 9 millióan haltak meg erre visszavezethető okból.

Azok a maszkok, amelyek képesek kiszűrni a beszívott levegőből ezeket a káros anyagokat, speciel pont a koronavírust (pontosabban annak szemcsékre tapadva terjedő példányait) is megfogja, ezért kaptak nagy publicitást, és ezért váltak egy időre a világ legkeresettebb fogyasztási cikkévé.

Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban 1
Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban 2

Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban

Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban

Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban 5
Szupertiszta levegőt szívhatsz az autóban 6
Fotó megosztása:

De most nem a maszkokról lesz szó, hanem arról, hogy a Volvo ilyen PM 2.5 minőségű szűrővel szereli fel nagy típusait: az S60 / S90 szedánokat, V60 / V90 kombikat, és persze az XC60 / XC90 szabadidőjárműveket. A szintetikus szűrő a 2,5 mikronos finompor-szemcsék 95%-át megfogja, így effektíve egészségesebb levegőt szívhatunk az autóban, mint az utcán vagy akár otthon.

A szűrő egyébként okostelefonról előre programozható, így mire reggel beszállunk az autóba, megtisztított levegő vár minket.

A Volvo közleménye szerint a világon elsőként elérhető náluk a PM 2.5 szűrő. Ez így is volt, de nem sokkal nyertek: ma már a frissen megújult Jaguar F-Pace is kínál hasonló funkciót.

a videó a hirdetés után indul