43 700 négyzetméternyi szolárcellát telepít Alabama, Missouri és Nyugat-Virginia állambeli gyártóüzemeiben a Toyota. A 10,8 holdnyi napelem éves szinten várhatóan 6,5 millió kWh energiát fog előállítani – ez nyolcszáz helyi háztartás éves energiaigényének felel meg.

Amilyen jól hangzik ez a 9,3 millió dolláros (kb. 2,7 mrd Ft) beruházással megvalósított energiamennyiség, annyira impozáns az a pozitív környezeti hatás, amivel a monstre beruházás jár: évente 4300 tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet így a légkörbe a gyárak működése következtében.

Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó 1
Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó 2

Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó

Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó

Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó 6
Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó 7
Négy és fél hektáron termel áramot az autógyártó 8
Fotó megosztása:

Ez a Toyota által korábban publikált adatokkal (az eddig eladott 15 millió Toyota hibrid 1997 és 2020 között 120 millió tonnával csökkentette a közlekedés CO2-kibocsátását) párhuzamba állítva persze csepp a tengerben (közel 28 ezer évbe telne ennyi CO2-t nem kibocsátania a gyáraknak), de nem is ez a lényeg.

Értelemszerűen nem a Toyota az első autógyártó, amely napelemekkel enyhíti tevékenységeinek környezeti hatását: többek között a Ford és a SEAT is telepített már hasonló rendszereket az évek során.