A Ford Michigan Összeszerelő Üzemében munkába állt Michigan állam egyik legnagyobb napenergia-rendszerének első üteme, megújuló energiát szolgáltatva az üzemanyag-takarékos autók gyártásához. A rendszer által termelt energiát a Ford többek között az új Focus, a Focus Electric, a C-MAX Hybrid és a C-MAX Energi plug-in hibrid gyártása során hasznosítja.


A rendszer kísérleti energia-projekt is, a működéséből nyert tapasztalatok a rendszer későbbi felhasználását szolgálják majd más Ford-üzemekben. A gyárban a későbbiekben egy másodlagos, kisebb rendszer is működik majd, amely a gyár világításához szolgáltat áramot.

A Ford a DTE Energy vállalattal együttműködve építette fel az 500 kilowattos naperőművét. A rendszerhez egy 750 kilowattos energiatároló is tartozik, aminek akkumulátorai 2 millió wattórányi energia elraktározására képesek – ez 100 átlagos michigani háztartás egyévi energiaigényének felel meg.

A naperőművel előállított energia az üzem villamos elosztórendszerébe kerül. Ha a gyár éppen nem működik, a napelemekben termelődő áramot egy tárolórendszer gyűjti össze a későbbi felhasználásra, így akkor is biztosított az energiaellátás, ha a napsugárzás nem megfelelő erősségű. Ennek köszönhetően az üzem a csúcsidőszakban is alacsonyabb költséggel működhet, ráadásul így csökken a hálózat időleges terhelése is.

Ugyanakkor a napenergia az elektromos hajtású járművek töltésére is használható. A Ford tíz töltőállomást is felszerel a michigani üzemben. Ezeken az állomásokon azokat a járműveket töltik, amelyek az üzem különböző létesítményei közt szállítják az alkatrészeket és részegységeket. A kísérleti projekt részeként azt is megvizsgálják majd, hogyan használhatók fel energiatárolásra a járművek kiszerelt akkumulátorai, miután életciklusukban elérték azt a szakaszt, hogy az autók energiaforrásaként már nem alkalmazhatók.