A két rokon között 2017-ben romlott meg a viszony, mert a vádlott élettársát az unokatestvér “elszerette”. A vádlott telefonon és interneten is többször megfenyegette a sértettet, valamint több millió forint kártérítést is követelt tőle.

A konkrét esetről a bírósági közleményben azt írták, hogy 2017 szeptemberében a sértett autóval közlekedett, amikor a vádlott édesanyjával és testvérével ugyanebben az időben szintén arra haladt autóval.

Amint a vádlott észrevette unokatestvérét, 90-100 km/h-s sebességgel üldözni kezdte, majd a záróvonalon balról áthaladva szándékosan nekiütközött a járművének, amely emiatt az árokba csúszott és felborult. A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A vádlott megállás nélkül továbbhajtott, majd ismeretlen helyre távozott, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene, de másnap önként jelentkezett a rendőrségen.

Az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekményekkel vádolta meg a férfit. A bíróság a váddal megegyező tényállást állapított meg, de – a bűncselekmény minősítését módosítva – közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek és öt év börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta a járművezetéstől.

A döntés ellen az ügyész téves minősítés miatt, a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett.