Az utak mellett eldobált műanyagpalackokat építi bele az utakban azok felújításakor egy kaliforniai cég – írja az USA Today cikke alapján a Napi.hu. A PET-palackok felhasználásával készült utak ellenállóbbak és tartósabbak mint a hagyományos társaik.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a felső 7-8 centiméter aszfaltot felszedik, ami egy újrahasznosító egységben ledarálnak, és összekeverik a cég által használt kötőanyaggal, ami 2-20%-nyi folyékony műanyagot tartalmaz, ezzel kiváltva az eddig használt bitument – a folyamatban nincs szükség hőre. Az így összekevert anyaggal burkolják az utat. 

A cikk megjegyezi, hogy nem új keletű a technológia, nemrég a Kaliforniai Közlekedési Minisztérium például egy autópálya három sávját újította fel ezzel a módszerrel, de Los Angelesben is érdeklődnek a megoldás iránt.

A TechniSoil egy mérföldnyi sáv burkolásához 150 ezer PET-palackot hasznosít újra, szakértők szerint az 1-es és 2-es típusú műanyagokat a gyártók is egyre nagyobb arányban igyekezne újrahasznosítani.

(A nyitókép illusztráció.)