Túlnő az 5,1 méteren és 2508 kg-ot nyom a Bentley Bentayga Speed, szóval baromi súlyos jelenség. Mindennek ellenére ez a világ leggyorsabb szabadidő-autója 306 km/órás végsebességével. A modellfrissítés legnagyobb újdonsága az ovális hátsó lámpa és az új fényszórók, a technika és az elegáns fabetétekkel, csúcsminőségű bőrrel kárpitozott utastér megmaradt. Csak a fedélzeti rendszer frissült és az analóg mutatók helyett már digitális műszeregység van a kormány mögött.

A világ leggyorsabb szabadidő-autója a Bentayga Speed 1

Részterhelésen a 12 hengerből 6-ot lekapcsol a biturbó W12-es, a nyolcsebességes automatának pedig vitorlázó funkciója is van. Így próbál takarékoskodni a Bentley Bentayga Speed (14,3 l/100 km a gyári átlagfogyasztása), de sokkal érdekesebb, hogy a 6,0 literből 5000-es fordulaton 635 lóerő jön ki és 900 Nm nyomatéka van 1750 és 4500 között. Álló helyzetből 3,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre.

A világ leggyorsabb szabadidő-autója a Bentayga Speed 27

Hogy ez a hatalmas autó nagy sebességnél is az úton maradjon, arról részben az adaptív légrugós futómű gondoskodik, részben pedig a Bentley Dynamic Ride. Ez a 48 voltos rendszerről működő, aktív kanyarstabilizátor van az Audi SQ7-ben és a Porsche Cayenne-ben is. Lényege, hogy a stabrúd közepén villanymotor lakik, ami képes 1200 Nm-rel ellenfeszíteni a stabilizátort.

A világ leggyorsabb szabadidő-autója a Bentayga Speed 28

300 feletti sebességről már meg is kell állni, ezért a Bentayga Speedhez rendelhető karbon-kerámia fék, mely az eddigi legnagyobb és legerősebb, amit valaha Bentley-re szereltek. Maximális féknyomatéka 6000 Nm, akár 1000 °C-os hőmérsékleten. További előnye, hogy 20 kg-mal könnyebb az acél fékeknél. Most pedig irány a play gomb!

a videó a hirdetés után indul