Kínában folytatja villanyautó-offenzíváját a Toyota. Már 2022-ben megérkezhet a két újabb, akkumulátoros elektromos modell, amelyeket valójában mindannyian láttunk már, méghozzá itt:

Ezt a csokornyi leendő villanyautót egy évvel ezelőtt lebegtette meg a Toyota. Időközben számos vállalattal kötött együttműködési megállapodást a cég, a Subaruval közösen fejlesztenek elektromos szabadidőjárműveket.

Már 2022-ben forgalomba kerülhet az a két, akkumulátoros elektromos modell, amelyet a kiszivárgott szabadalmi bejegyzések szerint a kínai piacra fejleszt a Toyota. Az egyik egy kompakt ferdehátú lesz, a másik egy RAV4-esnél nagyobbnak tűnő crossover.

Kompakt családi villanyautót fejleszt a Toyota 2

További képekért kattints

A részletek még nem ismertek, de az e-TNGA padlólemez (a modern TNGA platform kifejezetten villanyautókra optimalizált változata) 50-100 kWh kapacitású akkumulátorokkal, 300-600 kilométeres hatótávolsággal, 105-205 lóerős villanymotorokkal (azaz összkerékhajtás esetén akár 410 lóerős összteljesítménnyel) felszerelhető modellek forrása lehet.

Hogy a pekingi szabadalmi hivatalhoz benyújtott rajzokon látható járművek milyen paraméterekkel rendelkeznek majd, nem világos. A Corolla méretű, de annál tágasabbnak, szellősebbnek ható modell várhatóan beéri kétkerék-hajtással, míg a három üléssoros szabadidőjárműnél műszakilag egyszerűen (és főleg olcsón) alapfelszereléssé tehető az elektromos összkerékhajtás.

Ami összeköti a két modellt, azok a fektetett V alakú lámpatestek, a digitális visszapillantó tükrök, a kéttónusú fényezés, valamint a kerékdobokat hangsúlyozó, kontrasztos kerékívek. Utóbbi a ferdehátún sem mutat rosszul: ez vélhetően egy későbbi Cross verziót vezet elő.

A Toyota 2020 és 2025 között tíz különböző, tisztán elektromos modellt fog piacra dobni világszerte. Már most is kapható a Toyota C-HR villanymotoros változata (201 LE, 54,3 kWh akkumulátor, 400 km hatótávolság), jövőre pedig érkezik a modellel szoros rokonságban álló, hasonló paraméterekkel rendelkező Lexus UX 300e.