Az Információs és Technológiai Minisztérium hétfő délután tartott sajtótájékoztatót az elektromos autók vásárlását ösztönző, hétfőn indult új programról. A keret ötmilliárd forint, és akár 2,5 milliós támogatást is lehet kapni.

Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a minisztérium várakozásait is felülmúlta az érdeklődés mind a kereskedők, mind a vásárlók részéről. A kereskedők érdeklődését jól jellemzi, hogy a 11 millió forint alatti autók kínálata a pályázat meghirdetésekor csupán 7 típusból állt, de ez a szám a pályázat indulásának napjára 15-re növekedett – írta a Villanyautosok.hu.

Június 10-én módosítottak a pályázati feltételeken, például csökkentették a segédmotoros kerékpárok minimálisan elvárt akkumulátorméretét a korábbi 48 V 42 Ah értékről (amely 2016 Wh-nak felel meg) az egyértelműbb 1800 Wh értékre. A robogók kötelező casco biztosításával kapcsolatos feltétel benne maradt a pályázati kiírásban, de a biztosítókkal egyeztettek arról, hogy lesz ilyen termék a piacon.

A potenciális vásárlók a kora délutáni adatok szerint már 900 pályázatot adtak be. Minden kategóriában, tehát a személygépkocsikra, a taxikra és a robogókra egyaránt élénk az érdeklődés, de legnagyobb igény a taxisok körében tapasztalható. A megpályázott összeg a sajtótájékoztató előtti adatok szerint már meghaladta a négymilliárd forintot a rendelkezésre álló ötmilliárdos keretösszegből.

A hatalmas érdeklődés miatt előfordulhat, hogy hamarosan kénytelenek lesznek felfüggeszteni a pályázatot a beadott támogatási kérelmek kiértékelésének idejére, valamint megfontolhatják további források bevonását.