Az autókereskedések hamarosan kinyitnak, az árak pedig nem fognak jelentősen változni – állítja az Autovista Magyarország Kft. (Eurotax) elemzése. Talán a nyitás utáni kezdeti szakaszban, a kereslet felfutása elején a kínálati és tényleges eladási árak közötti olló fog kinyílni egy kicsit jobban.

A teljes hazai újautó piac idén áprilisban közel 50%-os (47,7%), míg ebből a személygépkocsi piac 50,3%-os visszaesést könyvelhetett el az eladásokban a tavaly áprilishoz képest. Az eddigi éves változás (január-április) az előző év hasonló időszakához képest -17,6%, illetve -16,7 % volt.

A magyar autópiacot nem rázza meg a válság 1

Az átlagos új ár változás 2020 március-május eleje között ott, ahol volt áremelés, 4,1% volt a személygépkocsiknál, míg 4,4% a kishaszonjárműveknél. A legmagasabb átlagos emelés 9,5% volt. Ez negatív hatással van az új autó vásárlásra.

A flottapiac hasonlóan szerepelt az elmúlt hónapban az eladásokat tekintve, mint a magán szektor. Úgy tűnik, hogy a kilábalás kezdeti szakaszában az előző válsághoz hasonlatosan a flottapiac erősödése lesz majd tapasztalható, míg a magánszemélyek kivárhatnak a vásárlással.

“De országrésztől, illetve kereskedéstől függ majd, hogy mennyit emelkedhet az alku összege” – fogalmazott az Autovista Magyarország ügyvezetője, Dr. Madácsi Roland. Sok márkakereskedésből érkeztek olyan információk, hogy a magánvásárlók nagyobb árengedmény elérésével próbálkoznak, amennyiben azonban a kereskedés tőkeerős, az nem enged a megszokott alku mértékéből.

Ebből következően a hazai használtautó-piacon sem lesz akkora visszaesés a mennyiségeket és árszinteket tekintve – a kezdeti borúlátó jóslatokkal ellentétben.

Az Autovista Magyarország elemzése szerint nagyon pozitív, hogy a piacon nincs pánik, a kereskedések kivárnak. Bár a piaci kereslet egyelőre csökkenést mutat, a kínálat oldaláról ezt nem követi drasztikus árcsökkenés.

Az új autók piacát jelenleg elsősorban az euróárfolyam ingadozása irányítja, az erős euró az emelkedő listaárak miatt visszaesést eredményezhet. A használtautó-piacon ugyanakkor enyhe csökkenést követően, viszonylag rövid időn belül visszaállhat a válságot megelőző szint.