Tízből hat autós állítja, hogy betartja lakott területen belül az 50 km/h-s sebességhatárt, különösen a nők, akiknek a 74 százaléka nem megy gyorsan városban – derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. A férfiaknak csak a 46 százaléka mondta ugyanezt. A nyugati megyékben élők szintén szabálykövetőbbek: 65 százalékuk figyel a korlátozások betartására.

Lakott területen kívül már csak az autósok alig több mint fele, 52 százaléka megy gyakorta maximum 90 km/h-s sebességgel. Itt is jókora fölényben vannak a nők, 71 százalékuk nem lépi át a 90-es korlátot, 30 százalékuk pedig a 96-100 km/h-s sebességet.

A sztrádákon autózók magatartása sokszínű. A megkérdezettek átlagosan 127 km/h-val közlekednek, azaz a megengedettnél lassabban. Az autósok harmada – 34 százaléka – pedig még 120 km/h-nál is lassabban hajt, ez a nők 49, a férfiak 22 százalékára igaz. Az autópályákon a sofőrök 70 százaléka soha nem lépi túl a 130-as sebességkorlátozást.

Viszonylag kevesen vannak, akik elmondásuk szerint jelentősebben túllépik a sebességhatárokat. A városon belül autózók 2 százaléka vallotta be, hogy jellemzően 61 km/h-t meghaladó sebességgel közlekedik. Városon kívül a 101 km/h-t rendszeresen átlépő autósok aránya 4 százalékos. A sztrádán közlekedőknek ugyancsak 4 százaléka lépi át gyakran a 141 km/h-s sebességet.