Idén márciustól a Geely már sorozatgyártású típusaiba is beszereli azt a különleges intelligens légtisztító rendszert (IAPS), amely állítólag képes kiszűrni a levegőből a koronavírust.

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 1
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 2

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 11
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 12
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 13
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 14
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 15
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 16
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 17
Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 18
Fotó megosztása:

A technológia, amelyet beszállítóikkal közösen, éjjel-nappal dolgozva fejlesztettek ki nem egészen három hét alatt, olyan fejlett aktív szenes szűrőt alkalmaz, amely kiszűri a formaldehidet és hasonló káros anyagokat, a szennyezéseket és kellemetlen szagokat – méghozzá mindezt automatikus érzékeléssel. Az IAPS rendszert olyan negatívion-generátorral is felszerelték, amely képes sterilizálni a levegőt, és kiszűrni a lebegő vírusokat, baktériumokat és gombákat. A rendszer hatékonysága állítólag megegyezik a koronavírus járvány kitörése óta elhíresült N95-ös légzőmaszkokéval.

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 19

Fotó: Getty Images

A technológiát elsőként abba a 150 darab Geely Jiaji buszlimuzinba szerelték bele, amelyet a gyár a koronavírus ellen küzdő orvoscsoportok rendelkezésére bocsátott.

A vállalat a későbbiekben folytatja a vírusok és baktériumok elleni küzdelmet: a járművek belső és külső felületeit (pl. gombok és kilincsek) olyan anyagokkal kívánják bevonni, amelyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését.

Már létezik autó, ami megment a koronavírustól 20

A koronavírus transzmissziós elektronmikroszkóppal készített képe
Fotó: Getty Images

A Geely a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalata. Ők a tulajdonosai többek között a Lotus, a Proton, a Volvo, a Lynk & Co és Polestar márkáknak, valamint ők gyártják az elektromossá vált londoni taxikat is.

A Kínában 2019 márciusa óta forgalmazott, azóta a márka több exportpiacán is elérhető Geely Jiaji 1,8 literes turbós benzinmotorral vagy 1,5 literes benzinmotorra épülő, konnektoros hibrid hajtáslánccal kapható. A 4,7 méter hosszú buszlimuzin hét utasnak kínál férőhelyet, fedélzeti technológiái alkalmassá teszik a 2. szintű autonóm közlekedésre.