2019 májusában lepték el Budapestet az elektromos rollerek: először kétszáz darab, a jelenleg is hatályos KRESZ szerint besorolhatatlan jármű érkezett a fővárosba, majd a flotta szeptemberben tovább bővült. A telefonos applikáción keresztül bérelhető villanymasináknak azonban nem mindenki örül: több területről is kitiltották már őket, de egységes szabályozás továbbra sem készült.

Ez azonban megváltozhat a közeljövőben. A Jobbik országgyűlési képviselője az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkáránál, Schanda Tamás Jánosnál érdeklődött az elektromos rollerek szabályozását illetően. Az államtitkár február 20-án válaszolt a parlamenti képviselő kérdésére.

Az elektromos meghajtású rollerek közúti forgalomba történő részvételére vonatkozó szabályozás előkészítése megkezdődött. Az előkészítés során – a jogszabályalkotásra vonatkozó általános rendelkezések megtartása mellett – az Innovációs és Technológiai Minisztérium természetesen egyeztet az érintett szakmai és társadalmi szervezetekkel is.