A Főpolgármesteri Hivatal kritikákra reagáló közleménye szerint “nem igaz, hogy a Tarlós István vezette városvezetés nem alkalmazta a kerékbilincset, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója pedig akkor téved, amikor azt állítja, hogy a FÖRI olyan helyeken kerékbilincsel, ahol ezzel a megbilincselt jármű tovább növeli a forgalmi dugót.”

Hozzátették, Tarlós István főpolgármesterként nem vezette ki a kerékbilincs alkalmazását, a FÖRI korábbi igazgatója függesztette fel annak alkalmazását. Ez a FÖRI adataiból is látszik: 2016-ban 4536, 2017-ben 2963, 2018-ban már csak 84, 2019-ben pedig mindössze 3 kerékbilincset szereltek fel – írták.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a 2019. november 6-i igazgatóváltás után a FÖRI új vezetője, Handl Tamás felülvizsgálta a kerékbilincs alkalmazásának lehetőségét, és 2020. január 1-jével engedélyezte jogszerű és szakszerű újbóli felhelyezését.

A szabályok szerint a közúti forgalom folyamatosságát, biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztető jármű esetén tilos kerékbilincset felhelyezni, a rendészek ennek megfelelően járnak el. Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a FÖRI, amikor a közterületen szabálytalanul elhelyezett jármű nem jelent balesetveszélyt és a forgalmat nem akadályozza.