A skóciai Mackie’s fagylalt-manufaktúra kizárólag szél- és napenergia felhasználásával állítja elő szénsemleges finomságait (sőt, jelenleg már 4,5-szer annyi energiát termel, mint amit felhasznál, tehát valójában szénpozitív a működése). Ehhez passzoló furgont kerestek, és a Nissannál meg is találták a számításukat.

A prototípus kétszeresen is környezetbarát: egyrészt, mert a 40 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt, tisztán elektromos Nissan E-NV200 furgonra épül, másrészt mert a nagy energiaigényű hűtőrendszereket (fagylaltgép, fagyasztó és italhűtő) az a Nissan Energy Roam rendszer táplálja, amely elöregedett villanyautókból (egész pontosan első generációs Leaf-ekből) kiszerelt akkumulátor-csomagoknak biztosít felhasználási területet.

Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 1
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 2

Villanybuszból árulják az ökofagylaltot

Villanybuszból árulják az ökofagylaltot

Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 20
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 21
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 22
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 23
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 24
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 25
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 26
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 27
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 28
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 29
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 30
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 31
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 32
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 33
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 34
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 35
Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 36
Fotó megosztása:

A Roam rendszer még idén kereskedelmi forgalomba kerül. A fagyiskocsi-prototípus fedélzetén elhelyezett két egység összesen 1,4 kWh kapacitással bír, csúcsteljesítményük 1 kW. Hálózatról egyetlen óra alatt feltölthetők, a furgon tetejét borító szolárcellákkal ugyanez 2-4 órát vesz igénybe.

A korral lépést tartva a fagyis kocsi nem csilingelve értesíti a gyerekeket, hanem Twitter-üzenetben tájékoztatja a közönséget arról, hogy pontosan hol jár. A koncepció fagylalthűtésen túlmutató előnye, hogy akár háztartási energia-puffernek is alkalmas, az olcsó időszakban felvett energiát csúcsidőszakban leadva pedig akár pénzt is kereshet gazdájának a rendszer – feltéve, hogy erre lehetőséget nyújt a helyi energiaszolgáltató.

Villanybuszból árulják az ökofagylaltot 37

Nem ez az első alkalom, hogy a Nissan praktikus ötleteken keresztül igyekszik demonstrálni a Roam rendszer lehetséges felhasználási területeit: építettek már műhelykocsit és kempingrendszert is hordozható áramforrásuk köré.