A helyi hírforrások beszámolója szerint a gépjárművezető szakoktató egy piteşti közúti ellenőrzésen keltett gyanút a rendőrökben. Megszondáztatták, a műszer 0,57 mg/l légalkohol-koncentrációt mutatott.

A rendőrök a tanulóvezetőt hazaküldték, az oktatót pedig bekísérték a kórházba vérvételre. Annak ellenére, hogy nem ő ült a kormánynál, a törvénynek megfelelően ittas vezetés miatt indul eljárás az oktató ellen.

Mi a helyzet Magyarországon az ittas vezetéssel?

2014. január 1. napjától ittas állapotban lévő személy az (Btk. 240. § (3) bekezdés), akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkoholszint, illetve 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Tehát ahhoz, hogy valakit 2019-ben ittas vezetésért megbüntessenek, már nem szükséges az, hogy az elfogyasztott alkohol a járművezető szervezetében felszívódjon, és alkoholos befolyás alá kerüljön. Már az is elegendő, ha már elfogyasztotta azt a mennyiségű alkoholt (már a gyomrában van), amely később (akár a járművezetést követően) a fenti értékeket előidézheti.

Hogy a szervezetben lévő légalkoholszint, illetve légalkoholszint milyen (igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos, igen súlyos) befolyásoltság előidézésére alkalmas, azt az alábbi alkoholszint táblázatból ismerheti meg.

Részegen tanított vezetni egy román oktató 2

Forrás: lorik.hu

Egy édesség miatt ugorhat a jogsi, ha van benne alkohol? – Néhány hónapja kipróbáltuk!