A romániai A3-as autópályán végzett igazoltatást a rendőrség, amikor jött a videón látható fiatal férfi és vele is megfújatták az alkoholszondát.

Miután végzett a fújással, a férfi hirtelen elvesztette az egyensúlyát és hátraesett. Látni, hogy néhány pillanatig nincs igazán magánál, aztán hirtelen összekulcsolja a kezét és felpattan, mintha semmi nem történt volna.

A szonda minimális alkoholszintet mutatott a kilélegzett levegőben (0,17 mg), szóval az nem indokolta, hogy elájuljon emberünk. Sokkal inkább a hirtelen kifújt nagy mennyiségű levegő miatt eshetett össze a férfi. Ettől függetlenül 90 napra elvették a jogosítványát a sofőrnek, írja az Observator.tv.

Mi a helyzet Magyarországon az ittas vezetéssel?

2014. január 1. napjától, ittas állapotban lévő személy az (Btk. 240. § (3) bekezdés), akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkoholszint, illetve 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Tehát ahhoz, hogy valakit 2019-ben ittas vezetésért megbüntessenek, már nem szükséges az, hogy az elfogyasztott alkohol a járművezető szervezetében felszívódjon, és alkoholos befolyás alá kerüljön. Már az is elegendő, ha már elfogyasztotta azt a mennyiségű alkoholt (már a gyomrában van), amely később (akár a járművezetést követően) a fenti értékeket előidézheti.

Hogy a szervezetben lévő légalkoholszint, illetve légalkoholszint milyen (igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos, igen súlyos) befolyásoltság előidézésére alkalmas, azt az alábbi alkoholszint táblázatból ismerheti meg.

Szondáztatás közben esett össze egy román autós 1

Forrás: lorik.hu

Egy édesség miatt ugorhat a jogsi, ha van benne alkohol? – Néhány hónapja kipróbáltuk!