Gyakran nem kérdéses a részes felek között, hogy ki felel a közúti balesettel okozott kárért, ami esetenként – ránézésre – nem is tűnik súlyosnak.

Ilyen esetekben nem ritka, hogy a vétkes fél azonnal felajánlja, hogy a biztosító kihagyásával rendezzék a felek egymás között a kártérítést, habár rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Belemenjünk károsultként egy ilyen ajánlatba? Károkozóként szabályos, és megéri nekünk a kötelező felelősségbiztosítónk kihagyása?

Kezdjük azzal, hogy amennyiben személyi sérülés történik, úgy kötelező kihívni a rendőrséget. Ilyen esetben sem károsultként, sem károkozóként ne kezdjünk el a helyszínen egyezkedni. A későbbiekben erre még sor kerülhet, de a hatósági intézkedés megkerülhetetlen. Ez vonatkozik külföldi résztvevőre, illetve arra az esetre is, ha a másik fél elhagyja a helyszínt, vagy ha vitás a felelősség kérdése.

Azt hallottad, hogy kiszúrt a biztosító egy vétlen autóssal? A Vezess felkarolta az ügyet, és nahát, mi történt, kamatostul kifizették neki a totálkár összegét:

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 munkanap.

Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak, de ha lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor ez a késedelmes fél terhére fog esni.

Bizonyos érték fölött használt kocsira is érdemes cascót kötni

Bizonyos érték fölött használt kocsira is érdemes cascót kötni

Mérlegelhetjük, hogy mit nyerhetünk egy akár azonnali egyezséggel. Kisebb kár esetén a károkozó félnek kedvezőbb lehet, ha a biztosító kihagyása miatt bonus-malusa nem romlik. Mivel a bonus-malus mindenképpen ugyanannyi fokozattal romlik a biztosító által kifizetett összegtől függetlenül, a biztosítós ügyintézés időtartamának megspórolása, az ügy gyors lezárása is motiváló tényező lehet. Ugyanez vonatkozik a károsult félre is: úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés, így nyerhetünk az egyezséggel.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak. A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még oly együttműködő károkozó pálfordulása miatt kútba esik az ügy, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Mindkét fél érdeke azt diktálja tehát, hogy a baleseti bejelentőt töltsék ki a felek, hogy a károkozás körülményei és adatai rögzítve legyenek írásban és lehetőleg fényképeken is. Egy teljes körű kárbejelentéssel, a biztosító felé megtett felelősség-elismeréssel, ha nem is azonnal, de szakszerűen és megnyugtatóan zárulhat az ügy.

Forrás: D.A.S. Jogszerviz