Egy angol autóértékesítő weboldal, a BuyaCar.co.uk 2017 áprilisában megkérdezte felhasználóit, vennének-e autonóm gépkocsit, illetve, hogy mit gondolnak az önmagukat vezető autókról.

Akkor a válaszadó 46 százaléka találta ijesztőnek a gondolatot, hogy egy számítógép vezesse az autóját, ugyanakkor 11 százalékuk kifejezetten izgalmas, ígéretes fejlesztési irányként tekintett a technológiára.

Azóta eltelt két év, világszerte megkezdődtek az autonóm gépkocsik közúti tesztjei, így a szervezők úgy gondolták, ideje megismételni a felmérést, nyilván még elfogadóbbá vált a társadalom.

Hát nem: mostanra a megkérdezettek 56 százaléka utasítja el az autonóm mobilitást, az érdeklődők aránya pedig 65-ra csökkent.

Azok száma, akik 2017-ben még úgy gondolták, hogy előbb-utóbb ’biztosan’ vagy ’valószínűleg’ birtokolnak majd ünvezető autót, 20-ról 13 százalékra esett vissza, miközben a ’biztosan nem’ opciót választók aránya 38-ról 42 százalékra emelkedett.
Nem kell a népnek a robotautó 2

Az elutasítás okai között első helyen szerepel a ’félek átadni az autó irányítását a gépnek’, a válaszadók 62 százaléka (két éve 55%) jelöli meg ezt a lehetőséget. Az autósok 24 százaléka félt attól 2017-ben, hogy az utak nem megfelelő felfestése, kitáblázása megzavarhatja az autók rendszereit; mostanra ez az aggály a válaszadók 29 százalékánál merül fel. Az emberek 28 százaléka a kiber-támadás lehetőségétől fél (2017: 23%), míg a felmérésben részt vevők 44 százaléka „egyszerűen nem bízik meg az önvezető autókban” (2017: 34%.)

Magyarországon két éve végeztek hasonló felmérést; szerintünk nagyon messze van még a robotautók jövője.