Eddig ha valaki gépkocsit vett bérbe, és tudta igazolni, hogy milyen mértékben használja vállalkozási célra, akkor ilyen mértékben az áfát levonhatta. Most annyiból lesz kedvezőbb a szabály, hogy ha valaki cégérdekből használja bérelt gépjárművét, akkor rögtön megkapja azt a jogot, hogy a bérlet vagy az operatív lízing esetében a kapcsolódó áfa 50 százalékát levonja – mondta Hegedűs Sándor, az RSM adóüzletág-vezetője az Infórádiónak. Így megszűnik az útnyilvántartások készítésének kényszere és pénzügyileg is jobban járnak a vállalkozások.

Az útnyilvántartás-alapú áfalevonásra továbbra is lehetőség van: az FMCG-szektorban például sok ügyféllátogató járja az országot, ilyen esetekben az üzleti érdek akár 80-90 százalékos érték is lehet.

Mivel a céges autók jelentős hányadát operatív lízinggel vagy hosszú távú bérlettel hasznosítják, nagyon sok járművet érinthet a változás. Hegedűs Sándor szerint a cégesautó-állomány 70-80 százaléka is érintett lehet.

Céges autóból pedig nagyon sok van, az új járművek forgalomba helyezésénél ugyanis jóval több a céges, mint a magánautó – fejtette ki az RSM adóüzletág-vezetője.