Szerbiában az illetékes minisztérium július 5-től megszigorította az autók műszaki vizsgáját végző cégek ellenőrzését, például az ellenőrzési folyamat részletes dokumentálását kérik. Az érintett vállalkozások viszont talán túl komolyan reagáltak: jóval több autót meszeltek el, mint korábban – írta a Napi.hu a vajdasági Szabad Magyar Szó nyomán.

A tulajdonosoknak két választásuk volt: vagy kijavították a hibát, és három napon belül megint megjelentek az ellenőrzésen, vagy kidobhatták az autójukat. A Facebookra felkerült felvételekből kiderült, hogy többen felgyújtották az autójukat, mivel a javítás többe került volna, mint amennyit a gépjármű ért.

A szerbiai belügyminisztériumtól származó információ szerint nemrég elkezdődött a műszaki vizsgát végző cégek fokozott ellenőrzése, amelyek során számos törvényellenességre derült fény. Csökkent ugyan a csalások száma, de a rendszer továbbra is kijátszható. A vizsgálatot ugyan fotókkal is dokumentálni kell, de egyes cégek a rozsdás, illetve a sérült részekről készült fényképeket digitálisan manipulálták.

Közülük páran lebuktak, mert ilyen autókat a közlekedésben igen könnyű észrevenni, majd a rendszámtábla, valamint a matrica alapján nagyon gyorsan kideríthető, melyik cég engedte át az autót a műszaki vizsgán.

A belügyminisztérium jelezte azt is, hogy visszamenőleg is ellenőrizni fogják azokat a műszaki vizsgát végző cégeket, amelyek az őket érintő szabályozás életbe lépése előtt egy nappal, vagyis július 4-én több száz autó esetében végezték el a műszaki vizsgát, úgy, hogy aznap minden gépjármű megfelelt a követelményeknek.