Hetvenedik születésnapját ünnepli a Porsche és ebből az alkalomból számtalan jópofa holmit dobtak a közönség elé. Ünnepségeket rendeztek, rekordot döntöttek a Nürburgringen és Le Mans-ban is diadalt arattak a rózsaszín malaccá festett autóval. Nem aprózzák el ezt a szép, kerek évfordulót, ezért a következő nagy dobásuk egy Porsche 911 Turbo. Önmagában nem lenne igazán nagy durranás egy újabb variáns, de a német cégnél nem a mostani modellre gondoltak.

Helyette a 993-as kódjelű generációt vették elő, mely az utolsó léghűtéses 911-es mindent vivő változata. Igaz, hogy a gyártását már két évtizede befejezték és akkor sem készült belőle igazán sok, de ezzel gyönyörű pontot tettek a léghűtéses korszak végére. A Project Gold néven emlegetett autó a jelenlegi generáció 911 Turbo S Exclusive Series limitált szériás változata ihlette, ezért ugyanazokkal a stíluselemekkel dolgoztak. Az arany szín és az arannyal díszített fekete beltér is onnan származik. A felniket először aranyra festették, aztán került rá a fekete réteg, melyről a szükséges helyeken lézerrel távolították el a második réteget.

 Nincs ennél csodálatosabb Porsche 911 Turbo 2

Azzal kezdődött az egész, hogy lecsupaszítottak fémig egy 993-ast, melyet aztán a legapróbb részletekig újjáépített a Porsche Classic. Nem csak korszakazonos eljárásokat, hanem a modern technikát és pl kiváló üregvédelmet kapott az autó. A színen kívül leginkább a beltérben használtak új eljárásokat, így készültek az ülések és a bőrbe varrt műszerfal is, melyet karbon betét díszít és egy plakett.

Nincs ennél csodálatosabb Porsche 911 Turbo 3

Teljesen új a 3,6 literes, hathengeres boxermotor, mely két turbófeltöltővel 450 lóerőt teljesít és kevesebb mint 4 másodperc alatt repíti 100-as tempóra az arany csodát. Ahogyan a motor, úgy a felfüggesztés és az összkerékhajtás is teljesen új. A Project Gold nem lesz múzeumi tárgy, az RM Sotheby’s árverésén a legnagyobb összeget kínáló viheti majd haza a különleges 993 Turbót az október végén rendezett aukción. Az összeget megtippelni is nehéz.