A Total olaj- és vegyipari óriás áll a holland egyetemi projekt mögött, mely olyan autó építését tűzte ki céljául, amelyik teljes egészében újrahasznosítható, illetve biológiai eredetű, abszolút megújuló jellegű anyagokból épül fel.

A Noah vázszerkezetét és karosszériáját teljesen fém és klasszikus vegyipari eredetű műanyag felhasználása nélkül alkották meg, a könnyű de erős szendvicspanelek lenrostokból és a Total Corbion által gyártott PLA (politejsav) nevű bioműanyagból készültek. A kocsi akkumulátorok nélkül mindössze 360 kilogrammot nyom.

Maga a kocsi, ez a kétüléses városi autócska úgy néz ki, mint egy húsz évvel ezelőtti elektromos tanulmányautó, 110 km/h-nál gyorsabban nem is képes haladni, de persze a dizájn és a teljesítmény most másodlagos. A lényeg, hogy a Noah bizonyítsa: igenis lehetséges elkészíteni egy kvázi ökológiai lábnyom nélküli autót.

Illetve hát, izé. Az erőteljes állítással induló közlemény (“World’s first biobased, circular car”, magyarul valami olyasmi, hogy “A világ első biológiai alapú, zárt ökológiai körben készülő autója”) elegánsan elsiklik a hajtáslánc, az akkumulátorok, a vélhetőleg nem kevés fémet tartalmazó motor gyártástechnológiája felett. Márpedig ha nem mókusok hajtanak egy fakereket a Noah orrában, akkor még van bőven megoldandó feladat a tényleg 100%-ban reciklálható autó megépítésével.