A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján itthon a lakosság évről évre többet költ személyjárművek alkatrészeire és javítására – írja közleményében a Mol. Aminek szerintünk talán az lehet a fő oka, hogy a hazai autópark egyre öregszik. Míg 2006-ra 9,1 évre csökkent az autóállomány átlagéletkora, ez tavaly elérte a 12,9 évet. A korral együtt a futásteljesítmény is növekszik, és vele az esély a meghibásodásra.

Az olajvállalat szakértői összeszedtek néhány tippet, amelyekkel tehetsz azért, hogy meghosszabbítsd a motor élettartamát.

A motor ideális működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű levegőhöz jusson, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a légszűrő állapotát. Aki poros helyen autózik sokat, annak mindenképpen érdemes az előírtnál sűrűbben ellenőrizni és ha kell, cserélni a légszűrőt. Ha a szűrő szennyezett, nem jut elég oxigén a motorba, rosszabb hatásfokú lesz az égés. Ennek következménye a teljesítmény romlása, illetve a fogyasztás emelkedése.

Ha ezekre figyelsz, meghálálja a kocsid 1Érdemes rendszeresen ellenőrizni az olajszintet, ezzel és a megfelelő motorolaj alkalmazásával csökkenthető a motorok meghibásodása és a katalizátorok élettartama is növelhető. Alacsony olajszint mellett nő az üzemanyag-fogyasztás, valamint annyira feldúsulnak a szennyezőanyagok (por, kopásrészecskék, égéstermékek) a kenési rendszerben, hogy intenzív kopást idéznek elő.

Különösen nyáron fontos a motor hőháztartására figyelni, a motor túlmelegedését jól működő hűtőrendszerrel akadályozhatjuk meg. Ennek fontos része a hűtőfolyadék, amely optimális szinten tartja az alkatrészek és az olajok hőmérsékletét. Ha nincs kellő mennyiségű hűtőfolyadék a rendszerben, a motor maradandó károkat is szenvedhet.

Manapság már nem csak hajtóanyagként játszhatnak szerepet az üzemanyagok, a legújabb benzinek, gázolajak segítenek tisztán tartani, illetve megtisztítani a lerakódásoktól a motort, így az tovább megtartja újkori rugalmasságát, fogyasztását és tisztább marad üzemanyag-ellátó rendszer is.