Péter dobta be a virtuális levélszekrényünkbe az alábbi fotót, melyen a fehér Ford S-Max olyan rendszámot kapott, mely megmutatja a kiskaput a magyar rendszámok rendszerében. Hiszen a P kezdetű rendszámok kifutása után mondjuk a Q lenne soron, de az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal kérdésünkre megválaszolta, hogy miért nem a soron következő betű jön a rendszámokra: “Azért nem lehet O és Q karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a 0 (nulla) karakterekkel (Pl.: OOQ-011)” 

Ezek mellett nem is végződhetnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re sem, hiszen utóbbit az 1-essel lehetne összekeverni. Ha úgy tetszik, akkor ebben a helyzetben kiskaput jelent az egyedi rendszám. Ha fizetünk, akkor egész nyugodtan kezdődhet Q-val vagy O-val, végződhet I-re. Pénzért már az összetéveszthetőség sem gond.

Ennek a magyar egyedi rendszámnak nem szabadna léteznie 1

TUDOD, MENNYIBE KERÜL EGY EGYEDI VAGY EGYÉNI RENDSZÁM?

A karakterek elosztása és az ára. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.