A mai napon bejelentett vádemelés nem kevesebbet állít, mint hogy a Volkswagen azon igyekezete, hogy csalás útján megkerülje a rá vonatkozó, törvényi kötelezettségeket, a vállalat legmagasabb szintjeit is érintette. Rendkívül komoly vádakról van szó, az ügyben a törvény legteljesebb szigorával fogunk eljárni. – közölte Jeff Sessions főállamügyész.

Winterkorn, aki a 2015-ben kirobbant dízelbotrány után mondott le a Volkswagen-csoportnál betöltött vezérigazgatói posztjáról, a legmagasabb rangú cégvezető, aki ellen a három éve folyó vizsgálat során vádat emeltek. Ugyanakkor Németország nem adja ki állampolgárait unión kívüli bíróságnak, ezért Winterkorn letartóztatására nem kerülhet sor, amíg be nem teszi a lábát az USA területére.

Vádat emeltek az egykori Volkswagen-vezér ellen 1

Martin Winterkorn

A volt cégvezető ügyvédje nem nyilatkozott az ügyben, a Volkswagennél pedig csupán ennyit fűztek hozzá a hírhez: a Volkswagen továbbra is együttműködik az igazságügyi minisztériummal az utóbbi által indított, személyes felelősségeket vizsgáló eljárásokban. Nem volna helyénvaló egyes különálló ügyekről nyilatkoznunk.