Az elmúlt évek legnagyobb változáscsomagja lépett életbe 2018. január 1-én az országos gyorsforgalmi úthálózat használatára vonatkozóan. Az úgynevezett díjrendelet módosításának elsődleges célja, hogy megszűnjenek azok az adminisztratív buktatók, amelyek a jóhiszemű, a szolgáltatásért fizetni hajlandó úthasználók figyelmetlenségét és tájékozatlanságát szankcionálták. A jogszabályalkotók szándékának megfelelően ez hatalmas lépést jelent a használati díjas (e-matrica) rendszer felhasználóbarát átalakítása felé, ami összhangban van a szolgáltató és ügyfélbarát állam megteremtésének kormányzati stratégiájával.

A fontosabb változások közé tartozik a pótdíjmaximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása, a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése és a nagycsaládosok kedvezményét igénybe vehetők körének kiszélesítése. A felsoroltak mellett lényeges újdonság, hogy 2018. január 1-től az autósok a díjköteles úthálózatra való felhajtást követően is megvásárolhatják úthasználati jogosultságukat, amihez 60 perc áll rendelkezésükre.

A díjrendelet új és módosított rendelkezéseit az e-matrica rendszer több éves működési tapasztalatai, illetve az úthasználók és a szakmai szervezetek visszajelzései alapján fogalmazták meg a jogalkotók. Fontos kiemelni, hogy a módosított jogszabályban az e‑matrica árak és érvényességi idők továbbra is változatlanok maradtak. Ennek megfelelően a tavaly megváltott éves országos és megyei jogosultságokkal 2018. január 31-én éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a magyarországi díjköteles úthálózaton.

Az idei e-matricák megvásárlását ezúttal sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A jogosultságok bármikor beszerezhetők a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, valamint a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, saját értékesítési pontjain és viszonteladó partnereinél. Az e-matricákat a felsoroltak mellett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladó partnereinél online, SMS-ben és mobilalkalmazás segítségével is meg lehet vásárolni.

 

További információ: www.nemzetiutdij.hu