Restnek lenni sokba kerülhet az autósoknak, legalábbis Németországban. Az Autó Magazin német testvérlapjában közölt összeállítás szerint a helyi hatóságok bírságokkal is kikényszeríthetik a hóval borított autók tisztességes lepucolását indulás előtt. A behavazott autókat, illetve a téli közlekedést érintő bírságtételek:

– Eltakart rendszámtábla: 5 euró (kb. 1560 Ft)
– Motormelegítés álló helyben: 10 euró (kb. 3120 Ft)
– Nincs minden üveg megtisztítva a hótól: 10-35 euró (kb. 3120-10 920 Ft)
– Koszos vagy hóval fedett fényszórók: 20 euró (kb. 6240 Ft)
– Le nem söpört hó az autó tetején: 25 euró (kb. 7800 Ft)
– Hiányzó matrica a téli gumiabroncsokkal megengedett maximális sebességről: 5-25 euró (kb. 1560-7800 Ft)
– Hiányzik az adott helyzetben előírható téli gumiabroncs az autóról: 60-120 euró (kb. 18 720-37 440 Ft)

Forrás: Auto Motor und Sport, 2017/25. szám

Bírság jár a kocsin hagyott hóért 1

Hiába az idült mosoly, életveszélyes lefagyott, havas ablakokkal elindulni

Hazánkban a legtöbb itt érintett kérdést a KReSz ötödik paragrafusa szabályozza, amely előírja például, hogy „A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenőrizni.” A jogszabály kimondja azt is, hogy „A hatósági jelzés(eke)t [rendszámtábla(áka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.”

A német büntetési tételek nehezen hasonlíthatók össze a hazai gyakorlattal, hiszen itthon nem kötelező téli gumiabroncsokkal részt venni a közúti forgalomban és a többnyire a nyári gumikénál kisebb sebességindexre figyelmeztető, a vezető látóterébe ragasztott matrica megléte sem előírás.

Bírság jár a kocsin hagyott hóért 2

A szolidaritás nem veszett ki az emberekből. Tükörjégre figyelmeztető jóakaró műve a főváros I. kerületében

Magyarországon a szabálysértési pénzbírságok, illetve a helyszíni bírságok összege 5000 és 50 000 forint között mozog. Ezekre a hanyagságokra a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése vonatkozhat. A közúti közlekedési szabályok megsértése címén többnyire 10 vagy 15 ezer forint szabható ki helyszíni bírságként az autósra, mi nagyjából erre számítanánk azok helyében, akik nem veszik a fáradságot az üvegek tisztára kaparására és a hó lesöprésére.