Vannak autók, amelyek puszta műszaki adataikkal nyűgözik le az embert, másokat bámulatos élettörténetük tesz ellenállhatatlanná. A Shelby 427 S/C Cobra ennek a két tábornak a metszetében helyezkedik el.

Az egész akkor kezdődött, amikor Carroll Shelby úgy döntött, nem csupán másfélszeresére növeli a félelmetes Cobra lökettérfogatát – az eredeti 289 köbhüvelykes (4,7 literes) V8-as motor helyébe egy 427-es, azaz pontosan 7,0 literes öntöttvas blokkot ültetett –, de versenypályára is küldi a beavatkozás miatt minden ízében megerősített, 500 lóerős ragadozót.

Csakhogy a száz homologizációs példány nem készült el időben, az FIA nem adta meg a versenyengedélyt. Shelby erre lefújta az egész projektet. Az elkészült 53 autóból 16 példányt eladott magánversenyzőknek, kettőt megtartott prototípusként, egyet pedig a Fordhoz küldött, tanulmányozásra.

600 milliót érhet a világ egyik legőrültebb utcai versenyautója 2

Ami a fennmaradó 34 autót illeti, rendkívül gonosz tervet eszeltek ki: a színtisztán versenykivitelű jószágokat utcai festéssel és lámpákkal látták el, és máris kész volt a 427 S/C, azaz semi-competition (fél-verseny)  Cobra.

Az autó hosszú élete során mindössze háromszor cserélt gazdát, és alig néhány tízezer kilométert futott. Jelenlegi tulajdonosa egy elismert Cobra-restaurátor, Mike McCluskey gondjaira bízta az autót, aki megállapította, hogy annak minden karosszériaeleme eredeti, ahogy a motor, a teljes hajtáslánc, a beltér és a tartozékok is.

600 milliót érhet a világ egyik legőrültebb utcai versenyautója 3

Ráadásul az autó gyakorlatilag balesetmentes volt (nagy szó ennél a pusztításra és pusztulásra termett lóerőgyárnál!). A Cobrát gyári alkatrészek segítségével újították fel, meghagyták az eredeti műszereket, üléseket és műszerfalat. A motorblokk szintén az eredeti darab, az elektromos hálózatot viszont bölcsen újrahúzták.

Az autóhoz komplett dokumentáció is jár, beleértve az eredeti adásvételi szerződést, valamint a felújítási naplót.

600 milliót érhet a világ egyik legőrültebb utcai versenyautója 4

A becslések szerint a „világ talán legtökéletesebb állapotban lévő Semi-Competition Cobrája” 2,0-2,4 millió dollárt is hozhat a Sotheby’s januári aukcióján, az amerikai Arizonában.