Mi az: tízcentis, elfér a tenyereden, és örömmel eldiskurál veled az autód vagy az otthonod állapotáról? A válasz a Kirobo Mini, a Toyota frissen piacra dobott törperobotja.

Ne légy magányos karácsonykor, vegyél házi robotot! 1

Már felém sem néz a kisonokám, de te megértesz engem, Kiriboci!

Első látásra, meg másodikra is, úgy néz ki, mint egy gyerekjáték (mondjuk annak elég drága a maga 43 ezer jenes, azaz 100 ezer forintos bruttó vételárával, plusz a mobil applikáció 350 jenes / 800 forintos havi előfizetési díja), viszont tök okos. Például ahogy veled utazik a kocsiban (ehhez saját utazófotelt vehetsz neki potom 6400 jenért / 15 ezer forintért), megtanulja a vezetési szokásaidat, és ha az átlagosnál ügyesebben, takarékosabban vezettél, rád néz, integet, és megdicsér.

Ne légy magányos karácsonykor, vegyél házi robotot! 2

Bőrfoteljébe beszíjazható, becipzárazható.

 

Kérdezhetünk is persze tőle; például hogy lekapcsoltuk-e a villanyt a házban. Erre ugyan csak akkor fog tudni válaszolni, ha Toyota okosházban élünk, de őszintén, miért is ne élnénk Toyota okosházban? Eltekintve persze attól a ténytől, hogy olyanok egyelőre csak Japánban vannak, ahogy Kiribo Mini is.

Ettől viszont még hozathatsz egyet a gyereknek karácsonyra, majd jól elbábozik vele, mint mi anno a moncsicsivel.

Ne légy magányos karácsonykor, vegyél házi robotot! 3

(A szót komolyra fordítva, a Kiribo Mini sokkal inkább a verbális interfész, a mesterséges intelligencia és a helyzetfüggő reakciók tudományterületein végzett ujjgyakorlat, mint játékszer, amellyel az önjáró mobilitás korának kezelőfelületét készíti elő a Toyota.)