A várakozások szerint nem kell megemelni a jövedéki adó mértékét a mostaninál nagyobb szintre az év utolsó három hónapjában a nemzetközi olajárak alakulásának köszönhetően – ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

Az üzemanyagokat terhelő, negyedévenként felülvizsgált jövedéki adó 2017 utolsó három hónapjában a mostani alacsony szinten maradhat a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint, de Gráf Ottó hangsúlyozta: egyelőre óvatos előrejelzésről van szó. Az óvatosságot az indokolja, hogy az adó mértékéről majd csak a szeptember 15-ig felgyűlő nemzetközi olajáradatok ismeretében dönt a NAV, addig pedig még történhet a piacon változás.

Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó mértéke szempontjából a bűvös határ a hordónként 50 dolláros olajár. E feletti világpiaci árnál az adó az ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó.

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a tőzsdei árváltozások és a forintárfolyam változásai alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembevételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés. Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszi ki. Az üzemanyagárak másik fele a jövedéki adó, illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter), fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os áfa jelenti.