A Magna megkapta az engedélyt Magyarországon új fényezőgyárának megépítéséhez, így pedig Szlovénia helyett itt épülhet meg az üzem – ezt állítja az Automotive News Europe lap, a szlovén közrádióra hivatkozva.

A kanadai-osztrák Magna Steyr új üzeméért mindkét ország versenyben volt (van?), Szlovéniában augusztus 10-én kapták meg a környezetvédelmi engedélyt, de az még nem végleges, mert a civil szervezeteknek 15 nap áll rendelkezésükre, hogy kifogást emeljenek ellene. A cég korábban azt nyilatkozta, hogy szeptemberig vár a projekt kivitelezéséhez szükséges engedélyek kiadására, utána feladja tervét, és Magyarországon néz egy másik beruházási lehetőség után. Lehetséges, hogy előrébb hozták a döntést.

Az üzem 400 embernek adna munkát, de a Magna korábbi terveiben egy több helyen, több üzemből álló autógyár felépítése szerepel 6000 munkahellyel. 1,28 milliárd eurós befektetéssel számoltak, ebből a fényezőüzem 146,4 millió euró. Állítólag a Zalaegerszeg mellé tervezett festőüzem már 2018-ban elkezdené a termelést.

Nem véletlen, hogy Európa ezen részén keresgél a Magna, hiszen európai központja Grazban van. Itt BMW 5-ös és Mercedes-Benz G-osztály modellek készülnek bérgyártásban, ugyanakkor hamarosan megindul a Jaguar E-Pace, majd jövőre a Jaguar I-Pace gyártása is. Emiatt Grazban is 3000 fővel bővítik a létszámot, amelyből idén 1800-at vesznek fel. A Magna a világ harmadik legnagyobb autóipari beszállítója, 161 ezer dolgozója van a világ 29 országában.

A beruházással kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is, ha megkapjuk a válaszokat, frissítjük a cikket.