Összehangolt rendőri akciót tartanak Európában ezen a héten. A rendőri szerveket összefogó Tispol által szervezett razziában a magyar egyenruhások augusztus 23. és 25. között vesznek részt. A Tispol Speed nevezetű akció célja a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetőinek kiszűrése, de az ellenőrzés kiterjed más bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Az összes traffipaxot felvonultató razzia oka, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a közúti balesetek fő oka a sebességtúllépés, illetve a sebesség helytelen megválasztása. A személyi sérüléssel járó balesetek mintegy harmada ilyen okra vezethető vissza.

A razzia országos, így szinte bárhol feltűnhet a háromlábú. Bár a rendőrség a sebességet túllépő járművek vezetőinek kiszűréséről ír, vélhetően elsősorban az objektív felelősség elvének alkalmazásával járnak el. Vagyis nem állítják meg az autót, hanem utólag a rendszám alapján szabják ki a bírságot, nem feltétlenül a vezetőre, hanem akár az üzemben tartóra.

Az objektív felelősség hatálya alá tartozó sebességtúllépések esetén az alábbi táblázat szerinti bírságra lehet számítani, amivel bővíthető az állam amúgy sem apró bevétele. Idén eddig havonta egymilliárd forintnyi bírságot kaptak a gyorshajtók Magyarországon.

Traffipaxos razzia indul az országban 1Mindenki hajtson körültekintően, a szabályokat betartva!