Aki autópályán közlekedik, az biztosan találkozott már olyan öntudatos autóssal, aki 110-zel is simán krúzol a belső sávban és szinte lehetetlen rávenni, hogy a külső sávba kitérjen, amíg egyetlen autó is van a horizontig előtte.

Semmi baj azzal, ha valaki nem rohan és lassabban megy, mint a megengedett maximális sebesség, de ha ezzel feltartja azokat, akik sietnek, az feszültséget okoz, balesetveszélyt teremt. A hátulról jövők a követési távolságot nem betartva rámásznak, vagy ahogy egyre gyakrabban látni idehaza is, jobbról előznek. Az USA-ban most lépnek ez ellen.

Szombaton lép életbe az új törvény Virginában (USA), amely pontosabban szabályozza a belső sávban való közlekedés szabályait. Büntetéssel sújtják azokat az autósokat, akik a bal oldali sávot nem csak előzésre használják. Eddig is létezett a szabályozás, de úgy fogalmazott, hogy 250 dollárig terjedő bírság szabható ki. Mostantól viszont egységesen 100 dollár a büntetési tétele, ha valaki nem tér vissza a jobb sávba.

Mint Israel O’Quinn, a törvényt beterjesztő képviselő elmondta: “Teljes nyilvánvaló, hogy a sebességhatár alatti, a bal sávban való vezetés egyre jobban terjed. Nem biztonságos és most már illegális is.”

Az ellenőrzés mikéntjét egyelőre nem részletezték az amerikai lapok.

Hazánkban is nagy probléma a jobbra tartás be nem tartása, főként azokban az időszakokban, amikor nagyobb a forgalom az autópályákon. A vendégmunkások tömeges áthaladásakor, illetve az M7-esen hétvégéken. Idehaza egyelőre táblákkal igyekeznek jobb belátására bírni az autósokat.

Ti mit gondoltok, egy hasonló megoldás előbb tenne rendet a hazai utakon?