Annak ellenére, hogy többek között Tarlós István, Pintér Sándor belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak találta azt a gyakorlatot, hogy közterületi kamerák felvételei alapján bírságoljanak meg autósokat Budapesten, továbbra is él a rendszer. Aki pedig a bírságot befizeti, az nem kapja vissza a pénzét, hiszen a befizetéssel elismerte, hogy szabálysértést követett el.

Korábban maga Tarlós István főpolgármester javasolta, hogy ne fizessék be a bírságot vagy nyújtsanak be ellene fellebbezést. A Zuglói Önkormányzat hozzátette, hogy a távolléti – tehát nem helyszíni – bírság nem jogerős döntés, így azzal szemben mindenkit megillet a jogorvoslat, vagy a be nem fizetés esetén indított hatósági eljárás.

Milliárdok folytak be az elmúlt években a hasonlóan megbüntetett szabálytalan autósoktól a Budapesten elhelyezett kamerák alapján kiküldött bírságokból. Mivel több önkormányzat szerint a belügyminiszter levele nem tartalmazott pontos jogi hivatkozást, ezért továbbra is működtetik a rendszert és bírságolnak. Azonban akadnak a fővárosban olyan kerületek is, akik a miniszteri ajánlás alapján a rendőrségnek küldik az általuk még nem kezelt ügyeket.