Még idén márciusban jelentette be a Magna, hogy a szomszédos Szlovéniában létesítene egy autógyártó üzemet – írta a Napi.hu. A járműipari összeszereléssel és alkatrészgyártással foglalkozó kanadai-osztrák tulajdonban lévő cég 1,3 milliárd dollár értékű beruházást vinne a központi fekvésű Maribor mellé. Ígéreteik szerint hatezer új munkahelyet teremtenének.

A Magna képviselői szerdán személyesen tárgyaltak a maribori önkormányzattal és Hoce-Slivnica-járás vezetőivel, akik támogatnák a projektet. Azonban a környezetvédelmi hatóságok még nem engedélyezték a gyárépítést, pedig eredetileg július 1-jére ígértek döntést, miközben a projektet eredetileg úgy tervezték, hogy már májusban elkezdik az előkészületeket.

A szerdai találkozón a Magna projektvezetője, David Adam elmondta, hogy szeretnék Szlovénia második legnagyobb városa mellett megvalósítani a beruházást, de már van B-tervük is. Ez pedig az lenne, hogy Magyarországon kezdenek építkezésbe, állítása szerint már több lehetséges helyszínt is megnéztek.

Sok ideje nincs a Magnának: júniusban megállapodtak a BMW-vel, hogy náluk gyártják majd az új hibrid 5-ös BMW-t. A cég jelenlegi gyártókapacitása mellett teljesíthetetlen lenne a szerződés, mert az év elején a Jaguarral is született hasonló megállapodás.