2050-re a világ népességének 22 százaléka 60 év fölötti lesz – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint. Ezért egyre több szociális gondozóra lesz szükség, ami hagyományos emberi módón nem biztos, hogy megvalósítható. A Toyota szerint az Embereket Segítő Robot (Human Support Robot, azaz HSR) jelenthet megoldást időskorúak gondozásában. A remekül manőverező, kis tömegű, hajlítható karral felszerelt HSR képes rá, hogy tárgyakat vegyen fel a padlóról vagy emeljen le a polcról, és sok más feladatra is készen áll.

A robotika terén az autógyártásban sok tapasztalatot szerző márka több kutatóintézettel összefogva megalapította a HSR Fejlesztői Közösséget, hogy a robotok tökéletesítésével javítsa az idős és nehezen mozgó emberek életminőségét.
Az autószereléstől a betegápolásba 1

A HSR önálló működése mellett a robotot távirányítással is működtethetik a családtagok vagy a barátok, a kezelő arca és hangja ilyenkor élőben látható és hallható, hogy a napi feladatokat valódi, emberi kapcsolattal oldják meg. Legelső, 2012-es megjelenése óta a HSR több fejlesztésen is átesett a páciensek és az egészségügyi dolgozók visszajelzései alapján, miközben egyetemek és kutatóintézetek használták. A cél, hogy hamarosan megvásárolható legyen.

-Így úszhatod meg a dugót a Balatonra tartva –

A segítő robot mellett fejlesztik az ún. Személyi robotokat. Az emberi tulajdonságokkal felruházott robotok készségesek, barátságosak, kedvesek és elég intelligensek az önálló cselekvéshez, és elég ügyesek ahhoz, hogy sokféle berendezést kezeljenek. Partnerekké válhatnak a kórházi betegápolásban, gondoskodnak az otthonokban élő betegekről és az idősekről, sőt a háztartási feladatokat is képesek lesznek ellátni. De jön majd a járássegítő robot és az ápoló robot, amelyek segítséget nyújthatnak azoknak, akik betegségük, fogyatékosságuk vagy idős koruk miatt nem tudnak mindent önállóan elvégezni.

Az autószereléstől a betegápolásba 2Az autószereléstől a betegápolásba 3