Egyre inkább virtualizáló, elidegenedő világunkban is vannak még dolgok, amik nem megoldhatók emberi kapcsolat nélkül. Ilyen az orvosi vizsgálat – kivéve, ha az Artefact Group nevű ötletbánya elképzelése megvalósul.

Az AIM elnevezésű koncepció egy önjáró autó és egy automatizált, interaktív diagnosztikai rendszer keresztezéséből jött létre. A rendszer a páciensek otthonában elhelyezett passzív érzékelőkből gyűjti be a szükséges egészségügyi adatokat, és ha probléma merül fel, vélhetően automatikusan indítja útjára a robotkórházat.

Az AIM ablaktalan belső terében beépített érzékelők mérik meg a páciens minden adatát, testsúlyt, testtömegindexet, hőképét, testtartását. Légzés- és szívvizsgálatot tartanak, de ha a felhasználónak konkrét panasza van, az adott testrészre mutatva, illetve szóban közölve hívhatja fel arra a figyelmét a robotnak.

Szükség esetén alapvető gyógyszereket is adagolhat az AIM, így tehermentesítve a gyógyszertárakat, és leegyszerűsítve a páciens életét. Az AIM egyébként, ha úgy látja jónak, videotelefonon felhívhat egy ügyeletes orvost, sőt, mentőautóként be is szállíthatja a pácienst a legközelebbi kórházba.

Itt az önjáró klinika 2

Az AIM ma még csak koncepció, de jól jelzi, hogy az autonóm mobilitás megjelenésével nem csak a hagyományos gépkocsik szerepe és jellege fog átalakulni, hanem vadonatúj funkciók és szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon.

Képek: Facebook / Artefact