A Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány részeként csaknem nyolcvan rendőr országosan több mint 50 helyszínen ellenőrizte a közúti közlekedőket, 46 vasutas biztonsági szakértő pedig szórólapokkal és szóban hívta fel az autósok, gyalogosok és kerékpárosok figyelmét a kockázatokra. Különösen arra, hogy a vonatok a vasúti átjárókban elsőbbséget élveznek, mert a váratlanul tilosban átkelők előtt nem tudnak megállni a több száz méteres fékútjuk miatt.

A rendőrök mérték a járművek sebességét, megfigyelték az átjárón való áthaladást, az indokolatlan megállást, illetve hogy a vezetők betartják-e a sebességhatárokat, a vasúti átjárók figyelmeztető és tiltó jelzéseit.

Az ellenőrzés ideje alatt a közúton közlekedők többsége betartotta a KRESZ előírásait, ami főként a rendőri jelenlétnek volt köszönhető, azonban a járművezetők egy része a vasúti átjáró “fokozott óvatossággal” történő megközelítésével nincs tisztában. Volt, aki megállt az átjáró előtt és körülnézett, mintha nem működne a fénysorompó, de olyan is előfordult, hogy nagy sebességgel közelítették meg az átjárót. A vezetés közbeni mobiltelefon-használat már kevésbé jellemző, mint az előző években.

A gyalogosok többsége a sorompó piros jelzése előtt megállt, és türelmesen megvárta a biztonságos továbbhaladás feltételeit, de több esetben kellett felhívni a figyelmet arra, hogy a fénysorompó tilos jelzése ellenére már ne keljenek át a vágányokon.