A Toyota térítésmentesen használatba adta hároméves tesztidőszakra a tokiói hatóságoknak a PONAM-28V hibrid jachtot. A hajó feladata a dokkok és egyéb kikötői objektumok karbantartása lesz. Ezen felül a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok szervezése és gördülékeny lebonyolítása érdekében a Toyota új hajóját az illetékes szolgálatok a Tokiói-öböl biztonsági felügyeletére és járőrözésre is használni fogják.

A tokiói hatóságok folyamatosan tájékoztatják majd a Toyotát a teszt pontos menetéről és eredményeiről, ezen információk alapján a gyártó kiértékelheti az új modell teljesítményét, megbízhatóságát és komfortját, valamint a végrehajtott módosításokat a jelenleg eladásra kínált, hagyományos robbanómotoros meghajtású PONAM-28V modellhez képest.

A párhuzamos hibrid meghajtás beépítésével a japán gyártó a speedboatok kategóriájában is csökkenteni kívánja a kipufogógáz-kibocsátást, az üzemanyag-fogyasztást és a zajszintet, egyidejűleg biztosítva a felhasználóknak a kívánt hatótávolságot. A hajtásról egy 260 LE teljesítményű, percenkénti 3600-as fordulatszámú robbanómotor és egy 11 kWh kapacitású lítiumion akkumulátorról táplált, 49 LE teljesítményű elektromos motor gondoskodik. A hibrid hajó kizárólag elektromos hajtással is képes haladni.

A Toyota eddig három hagyományos hajtású jachtot dobott piacra – a 35, 31 illetve 28 láb hosszú PONAM-35-öt, PONAM-31-et és PONAM-28V-t.